Whiplash voorkomen? Ga wakker de weg op!
Slaperigheid is een van de grootste gevaren in het verkeer. Verkeersongelukken veroorzaakt door een slapende chauffeur horen tot de meest ernstige ongevallen met whiplash en letselschade. Omdat de chauffeur het ongeluk niet ziet aankomen en niet kan remmen is de kans op whiplash, ernstig letsel en overlijden groot.
Slaperigheid speelt in 10 procent tot wel 25 procent van alle ongevallen een belangrijke rol. Dit komt neer op zo’n twee- tot vijfduizend ongelukken per jaar met whiplash/letselschade die door vermoeidheid veroorzaakt zijn. Bij de ongelukken met whiplash en letselschade die midden in de nacht plaatsvinden, speelt slaperigheid een nog grotere rol, maar ook midden op de dag veroorzaken slaaprijders veel aanrijdingen.
Microslaapjes
Slaperige chauffeurs hebben weinig controle over hun voertuig, reageren laat en minder adequaat op gevaren of zien gevaarlijke situaties niet aankomen. Zonder het te merken vallen zij gauw voor korte momenten in slaap. Dergelijke microslaapjes duren slechts 3-5 seconden. Met 100 km/h op de snelweg is dat echter genoeg tijd om van de rijbaan af te raken of tegen een ander voertuig of hindernis aan te rijden.
11 TIPS OM WAKKER DE WEG OP TE GAAN
#1 Slaap (in de week) voor een lange rit voldoende. Het aantal uren is per persoon verschillend.
#2 Eet en drink regelmatig en gezond. Vermijd voor het rijden vet eten en voedsel met veel calorieën. Drink genoeg water. Gezond eten en voldoende drinken helpen alert te blijven. Vermijd alcohol voor het rijden en voor het slapen. Alcohol vermindert niet alleen ons reactievermogen tijdens het rijden maar kan ook het slapen verstoren en daardoor leiden tot slaperigheid.
#3 Neem regelmatig pauzes (om de twee uur) om te bewegen, frisse lucht te tanken, uit te rusten, uw voertuig te checken.
#4 Zorg regelmatig voor frisse lucht. Vermijd rook en verstikkende lucht.
#5 Rijd in een comfortabele temperatuur. Vermijd oververhitten; houd het liever koeler en trek extra kleding aan.
#6 Cafeïne (bijv. in koffie, zwarte en groene thee, cola) werkt stimulerend en kan het slapen uitstellen maar niet vervangen. Gebruik koffie of andere stimulerende middelen alleen als u het nodig denkt te hebben, niet uit gewoonte.
#7 Vermijd rijden tussen 1:00 en 6:00 uur ’s nachts. Door onze biologische ritme zijn we in die tijd het minst alert en is het risico om in slaap te vallen groot. Ook tussen 13:00 en 16:00 uur zijn we minder alert.
Hoe wakker bent u op de weg?
Voldoende en gezonde slaap is dus belangrijk, niet alleen voor onze gezondheid maar ook voor de verkeersveiligheid. De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) voert jaarlijks een grootschalig onderzoek uit onder de Nederlandse bevolking op het gebied van slaap en biologische ritmes. Met behulp van deze enquête wil de NSWO beter inzicht krijgen in de relatie tussen slaperigheid in het verkeer en ongevallen met whiplash en letselschade.