Whiplash tijdens de wintersport: welk recht is van toepassing?
De allereerste gipsvlucht van het wintersportseizoen is een feit. Zo’n tien skiërs en snowboarders met onder andere whiplash keerden zaterdag huiswaarts. De blessures hoeven niet per se op de piste te zijn opgelopen. De vakantie kan ook vroegtijdig zijn geëindigd door bijvoorbeeld een ongeluk op straat of in de après-skibar. Welk recht geldt in geval van een whiplash opgelopen in het buitenland?
In beginsel geldt de regel dat de wet van het land waar de whiplash is opgelopen en de whiplash is ontstaan van toepassing is. Dus zakt u bijvoorbeeld tijdens uw wintersportvakantie door een trap in een hotel in Oostenrijk, dan is in beginsel de wet en het schadevergoedingsrecht van toepassing van dat land.
Verkeersongevallen binnen Europa
Vindt het ongeval binnen Europa plaats tussen gemotoriseerde verkeersdeelnemers, dan gelden weer verdragen die boven de wet staan. Zoals het Haags Verdrag Verkeersongevallen. Hierin is geregeld dat bij verkeersongevallen tussen gemotoriseerde verkeersdeelnemers, in beginsel het verkeersrecht van toepassing is van het land waarin het ongeval plaatsvond evenals het schadevergoedingsrecht. Komen de gemotoriseerde voertuigen echter uit hetzelfde land, dan geldt het schadevergoedingsrecht van dat land en niet van het land waarin het ongeval heeft plaatsgevonden. Dus bij een botsing tussen twee auto’s uit Nederland in Frankrijk, is het verkeersrecht uit Frankrijk van toepassing als het gaat om verkeersregels, maar geldt het schadevergoedingsrecht uit Nederland. Is er (nog) een ander voertuig bij betrokken uit een ander land of uit Frankrijk zelf, dan is Frans vergoedingsrecht van toepassing.
Schade verhalen via touroperator
Indien het ongeval waarbij een whiplash aan de orde is, geen ongeval betreft in het verkeer, maar bijvoorbeeld een val van een afstapje in de bar van het hotel, dan geldt dus in beginsel de wet van het land. Maar hierop is een aantal uitzonderingen van toepassing. Als u namelijk een reis geboekt heeft via een reisbureau of touroperator, dan valt deze touroperator of het reisbureau aan te spreken voor uw whiplash. U sluit namelijk een overeenkomst met deze touroperator of het reisbureau om veilig van A naar B vervoerd te worden en uw vakantie veilig door te brengen. Als de locatie waar u verblijft of een uitstapje op plaats van bestemming niet veilig is en u letselschade oploopt, dan verzaakt de touroperator. U kunt dan naar Nederlands recht de touroperator aanspreken. Hiermee voorkomt u dat u in een buitenlandse taal en naar buitenlands recht uw letselschade moet regelen.
Heeft u vragen over opgelopen whiplash-letsel in het buitenland? U kunt kosteloos onze letselschade specialisten raadplegen via het gratis telefoonnummer van onze letselhelpdesk: 0800 – 0112.