Terug naar overzicht
± min

Whiplash modeziekte ?

Deze maand neemt de voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, dr. Cees Renckens, na 23 jaar, afscheid van de vereniging. Hij gaat het wat rustiger aan doen, zo is zijn motief. Tijdens zijn afscheid op een symposium van de vereniging te Amsterdam, stelde Renckens dat o.a. de modeziektes Whiplash en RSI duidelijk op hun retour zijn. "Maar we zijn er nog niet", vervolgt Renckens. Vooral de ziekte chronische vermoeidheid komt nog erg veel voor, aldus Renckens.

In het 2004 uitgebrachte proefschrift noemde Renckens al een hele rij modekwalen op, waaronder bekkeninstabiliteit, postnatale depressie, fibromyalgie en het premenstrueel syndroom. Renckens geeft aan dat de meesten inmiddels uit beeld aan het verdwijnen zijn, maar er hebben zich ook twee nieuwe ziekten aangediend, zo stelt Renckens.

"Chronische Lyme na een tekenbeet neemt hand over hand toe", noemt Renckens in een intervieuw.  "Alternatieve therapeuten plakken er een etiket op. Mensen zijn moe, de internist kan niks vinden, en dan zegt zo'n alternatief figuur: 'U heeft chronische Lyme.' Eindelijk erkenning, menen de patienten  en krijgen iedere week antibiotica. Dat kost veel geld maar het werkt niet," zo stelt Renckens.

De tweede nieuwe ziekte is 'elektrosensitiviteit'. Slachtoffers melden dat ze door straling uit draadloze elektrische apparaten, zoals mobieltjes, allerlei klachten krijgen: van concentratieproblemen en vermoeidheid tot overmatig zweten. Maar met straling heeft dat niets te maken. In een testruimte melden patiënten precies dezelfde klachten wanneer het gewraakte apparaat - zonder dat ze het weten - uit staat, zo geeft Renckens aan.

"De klachten zijn vaak heel indrukwekkend. Mensen lijden echt. En als je ze hun diagnose ontneemt, worden ze woedend. Sommige critici worden zelfs met de dood bedreigd." Het heeft daarom weinig zin om in debat te gaan met iemand die lijdt aan bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit, weet Renckens uit ervaring. "Je bent op dat moment al te laat. Je moet voorkómen dat iemand zo'n etiket krijgt opgeplakt."

Vooral jonge vrouwen behoren tot de slachtoffers, en meestal gaat het om moeilijk meetbare klachten, zoals moeheid en lusteloosheid. Lichamelijk is er over het algemeen niets te vinden.

De bron van dit bericht is een intervieuw met Renckens,  onlangs geplaatst in Dagblad Trouw. In het bedoelde intervieuw doet Renckens ons inziens "botte" uitspraken en met nadruk wil de redactie van Whiplash.nl dan ook afstand doen van deze uitspraken. Alleen al de aanduiding "modeziekte" kan sommige mensen behoorlijk onnodig kwetsen.

 

foto: Hofmeester ; nationale beeldbank