Risico’s op ernstig hoofdletsel worden onderschat door fietsers
Het is bij velen niet bekend dat jaarlijks zo’n 3800 fietsers op een racefiets of mountainbike in de Nederlandse ziekenhuizen belanden na een val met hun tweewieler. Zo’n 20 procent van deze ‘vallers’ moeten behandeld worden aan hun hoofd of kampen met nekklachten of whiplash klachten. Dit zou naar voren zijn gekomen uit onderzoek van Consument en Veiligheid.
Zo blijkt voorts dat van een derde deel van de verwondingen aan het hoofd, daarvan 4 procent zeer ernstig is. Deze letsels vallen in de categorie ‘zeer ernstig’ (hersen-)letsel. Letsel aan het hoofd en hersenen zijn vaak qua herstel langdurig van aard. Vaak leidt dit zelfs tot permanente schade. Veel gehoorde klachten zijn concentratiestoornissen en/of geheugenproblemen, maar evenzo chronische vormen van hoofdpijn.
Hoewel vrijwel iedereen weet dat een goede fietshelm de kansen op (ernstig) letsel voorkomen kan, dragen nog veel (sport-) fietsers geen helm. Bij officiële wedstrijden is inmiddels een helm verplicht gesteld. Een helm biedt vanzelfsprekend ook geen ongelimiteerde garanties. Bij aanrijdingen met hoge snelheden of harde objecten kan de helm de klap niet dragen. Het gaat vooral om de kleinere aanrijdingen en valincidenten welke verhoudingsgewijs ook vaker voorkomen.