Elektronisch patiëntendossier goede zet voor whiplash slachtoffers?!
De digitale snelweg raast aan veel ouderen voorbij. Maar de vraagt blijft natuurlijk wel bestaan wat het voordeel is van een digitaal, of beter gezegd, electronisch patiëntendossier (epd) en wat de risico's zijn van een dergelijk dossier voor onder andere whiplash slachtoffers.
Vrijwel elk whiplash slachtoffer bezoekt na een ongeval een huisarts, fysiotherapeut, medisch specialist (wel of niet in een ziekenhuis) en of de apotheek. Het is natuurlijk erg handig als alle betrokken specialisten, elk op haar vakgebied, inzage kunnen hebben in een deel van het electronisch patiëntendossier, teneinde er voor te waken dat fouten worden gemaakt in behandelingen of bij het voorschrijven van medicamenten, die soms weer van invloed kunnen zijn op andere aandoeningen of reeds gebruikte medicatie(s). Zeker als u na een ongeval een onbekende arts ontmoet of als u in het weekend of 's avonds een arts moet raadplegen, is het wel van belang dat deze (u onbekende) arts zich kan inlezen in uw medisch dossier.
De VZVZ (Vereniging Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie) heeft een informatieve website ontwikkeld om zowel het publiek ( whiplash slachtoffers) en zorgverleners van informatie te voorzien. Bij de VZVZ is lichte paniek uitgebroken toen bleek dat een meerderheid van de politieke partijen, onder aanvoering van de PvdA, dreigt de doorstart van het edp te blokkeren. Men vindt dat mw. Schippers, de minsiter van Volksgezondheid, haast moet maken met de invoering van een nieuwe wet om de medische gegevens die opgeslagen worden te beschermen.
De invoering van het epd staat gepland voor 1 januari 2013. Het is bij diverse partijen in het verkeerde keelgat geschoten dat een aantal zorgverzekeraars dreigen met artsen geen contracten meer af te sluiten als zij hun patiënten afraden gebruik te maken van het epd. De huisartsen krijgen zelfs geld als zij een patiënt in het epd aanbrengen. De vergoedingen zijn onder politieke druk verlaagd, maar goed, het moet worden gezien als een administratieve vergoeding.
Circa twee jaren geleden ging de Eerste kamer vrijwel unaniem dwarsliggen voor een epd, waarna de zorgverzekeraars zelf een systeem zijn gaan opzetten onder de vlag van VZVZ dat dus vanaf 1 januari aanstaande moet draaien. Indien u als (whiplash) slachtoffer of patiënt de huisarts of specialist bezoekt, zult u de vraag krijgen wel of niet opgenomen te willen worden in het epd. Het epd is nu door private verzekeraars ontwikkeld, maar wetgeving ontbreekt voor de beveiliging van de medische gegevens die opgeslagen worden en voor diverse partijen wel en niet inzichtelijk zijn/worden.
Mensen weten weinig tot niets van het College Bescherming Persoonsgegevens en moeten dan een akkoord geven bij een arts voor opname in een dossier waarvan de waarborgen er niet zijn; althans niet bij wet vastgelegd. Dat lijkt de wereld op z'n kop te zijn. Binnenkort zal wel meer over dit onderwerp gepubliceerd worden omdat de invoeringsdatum bijna bereikt is. Wij houden u als patiënt of whiplash slachtoffer op de hoogte van de ontwikkelingen.