Afbreekbaar implantaat laat whiplash mogelijk sneller genezen
Britse wetenschappers hebben een biologisch afbreekbaar implantaat ontwikkeld dat kan helpen zacht weefsel aan elkaar te laten groeien. Hiermee kan whiplash mogelijk sneller genezen.
Het implantaat dient als een soort spalk. Artsen kunnen het wikkelen rond spierscheuringen en andere scheurtjes in zacht weefsels, die bij een operatie zijn hersteld. De omliggende cellen worden door het materiaal gestimuleerd zich aan elkaar te hechten. Het implantaat is volledig afbreekbaar en verdwijnt binnen enkele maanden uit het lichaam.
Invloed op cellen
Het implantaat werd ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Oxford. De ‘spalk’ is deels gemaakt van zeer veerkrachtig gewoven materiaal, dat bestand is tegen de natuurlijke bewegingen van zacht weefsel. Een ander deel van het implantaat bestaat uit een gesponnen draad die duizend keer dunner is dan een menselijke haar. Dit materiaal zou de genezing en hechting van cellen in zacht weefsel bevorderen. De onderzoekers gebruikten de modernste technologie om fijne vezels te produceren, die het buitengewone vermogen hebben invloed uit te oefenen op hoe cellen zich gedragen.
Lichaamsvreemd materiaal
Volgens hoofdonderzoeker Andrew Carr bestaat veel behoefte aan afbreekbare implantaten. “Na een reparatieproces laten we liever geen lichaamsvreemd materiaal in iemands lichaam achter voor de rest van zijn of haar leven, omdat dit materiaal uiteindelijk vaak wordt afgestoten door het lichaam.”
Binnenkort wordt het afbreekbare implantaat voor het eerst getest bij schouderoperaties. Het gaat om operatie waarbij spierscheuringen worden hersteld. Daarna zouden de inwendige spalken mogelijk ook kunnen worden ingezet bij chirurgische ingrepen voor het genezen van hernia’s, hartafwijkingen en whiplash.